Utrzymanie porządku w domu i w lodówce może okazać się nie lada wyzwaniem. Konsumpcjonizm sprzyja nabywaniu nawet niepotrzebnych rzeczy. Tak samo jest z żywnością. Duże zakupy spożywcze, mogą powodować marnowanie żywności i jej wyrzucanie na śmietnik. Jak zatem ją przechowywać?
Pojemniki w różnych rozmiarach i kształtach, można wykorzystać do przechowywania żywności, dzięki czemu utrzyma ona swoją świeżość na dłużej. Wyróżniamy te wykonane z tworzywa sztucznego, szklane oraz papierowe. W swoim domu warto mieć zawsze arkusze do pojemników, które można stosować do różnych kuchennych celów. Dobrą metodą na zachowanie świeżości, jest także mrożenie produktów. Przelej rosół do słoika, z mięsa zrób farsz i pierogi lub krokiety, wszystko opisz datą i włóż do zamrażalnika. W sytuacji, kiedy potrzebujesz szybkiego pomysłu na obiad, wystarczy wykorzystać produkty zamrożone, które zachowują swoje walory smakowe i większość składników odżywczych.
Jajka przechowuj w wyznaczonym miejscu w lodówce, gdyż na skorupkach mogą osadzać się bakterie. Owoce i warzywa najlepiej przechowywać w szufladzie. Ser, szynkę można przełożyć do zamykanego pojemnika, który przedłuży świeżość produktu.