Kuchnia tajska cieszy się na całym świecie ogromną popularnością, ponieważ jest niezwykle aromatyczna oraz smaczna. Można w niej odnaleźć silne wpływy zarówno kuchni chińskiej, jak i indyjskiej, a nawet malezyjskiej. Jednym z najczęściej stosowanych dodatków do potraw jest tutaj czerwona pasta curry o umiarkowanym poziomie ostrości. Posiada ją w swojej ofercie m.in. sklep internetowy z orientalną żywnością: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/tajska-pasta-curry-czerwona-cock-400g/.
W kuchni tajskiej podstawę stanowi kilka kluczowych składników. Zaliczamy do nich przede wszystkim: biały i jaśminowy ryż (gotowany, smażony, klejony), owoce egzotyczne (np. marakuja, rambutan, dragon fruit, limonka, longan), ryby morskie, warzywa (papryka chili, cukinia, cebula, czosnek itp.), przyprawy (trawa cytrynowa, korzeń galanagi, pieprz, sól, kolendra) oraz liczne zioła w rozmaitych kombinacjach. Powszechnie wykorzystuje się również owoce morza w postaci homarów, krewetek, krabów czy kalmarów, a ponadto mleczko i olej kokosowy. Te ostatnie dwa produkty są używane głównie w celu nadawania potrawom słodkości i pożądanej gęstości.
Nie można też nie wspomnieć o różnokolorowych, łagodnych i słodkich sosach curry, które świetnie nadają się jako dodatek, nie tylko do ciepłych, ale i zimnych posiłków. Dodajmy, że tajska kuchnia słynie na świecie z aromatycznej zupy Tom Yum. Przyrządza się ją na bazie świeżych krewetek albo kurczaka, a sekretem niesamowitego smaku są konkretne przyprawy – chilli, galangal i trawa cytrynowa. Wszystkie wymienione składniki bez problemu kupimy w Polsce.