Musli jest coraz częściej wybieranym produktem na śniadanie. Na rynku znaleźć można różnorodną gamę gotowych musli, które zawierają płatki zbożowe, kandyzowane owoce i cukier. Jednak używając naturalnych, nieprzetworzonych produktów skomponować można własne domowe musli, które z mlekiem czy jogurtem będzie idealnym i odżywczym posiłkiem każdego poranka.
Samodzielnie przygotowane musli składa się z wysokowartościowych produktów, które zawierają witaminy, mikro- i makroelementy konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W przeciwieństwie do gotowych musli dostępnych na sklepowych półkach, te domowe nie ma dodatku cukru, który w nadmiarze prowadzić może do otyłości i innych chorób niezakaźnych oraz do próchnicy zębów u dzieci.
Kolejnym argumentem są dużo wyższe ceny gotowych produktów. Średnio za 350 gramów gotowego musli należy zapłacić 6,00 zł. Opakowanie płatków owsianych (500 g) to koszt ok. 2,00 zł.
Podstawą domowego musli są płatki zbożowe (płatki żytnie, owsiane) oraz otręby (otręby żytnie, pszenne, owsiane, gryczane). Musli zawierać też może suszone owoce, orzechy laskowe, włoskie, ziemne, migdały, ziarna słonecznika, suszone figi, rodzynki, daktyle, siemię lniane, ziarna sezamu czy pestki dyni.
Płatki zbożowe są źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za odpowiednią pracę jelit. Znajduje się w nich też żelazo, potas, wapno, witaminy E oraz PP. Orzechy są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, żelaza i witaminy E.
Suszone owoce, suszona żurawina czy figi bogate są w witaminę C, która wspomaga procesy odpornościowe organizmu. Ziarna słonecznika stanowią skarbnicę witaminy E oraz fitosteroli, a pestki dyni bogate są w cynk.
Do domowego musli dodać można mleko, jogurt naturalny, sok owocowy oraz kakao, wiórki kokosowe i przyprawy (cynamon, imbir). Oprócz tego użyć można świeżych owoców (bananów, malin, borówek, jabłek)