Blender to sprzęt, który szczególnie przydaje się w kuchni roślinnej. Świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania owocowo-warzywnych koktajli, mas na warzywne kotlety, roślinnych past kanapkowych czy sosów do makaronu. Jednak takie urządzenie pomoże urozmaicić dietę każdemu, kto ma ochotę na większą różnorodność nie tylko smaków, ale i faktur w kuchni. Jakie dania możemy przygotować z jego udziałem?
Nie trzeba być szefem kuchni, by wiedzieć, że na nasz odbiór potrawy ma wpływ nie tylko jej smak, ale też jej konsystencja i struktura. Nieciekawe zupy z rozmaitych warzyw można w prosty sposób zamienić w inspirujące danie – wystarczy za pomocą blendera zmiksować ją na gładki i aksamitny krem, posypać po wierzchu chrupiącymi grzankami dla kontrastu, ozdobić kilkoma kroplami aromatycznej oliwy z oliwek i patrzeć, jak wszyscy biesiadnicy rozpływają się nad talerzem z zachwytu. Ostrza blendera pozwolą nam też przygotować muślinowe sosy, które apetycznie otoczą makaron, przykleją się do wszystkich jego rowków i zapewnią wyjątkowe doznania smakowe. Na śniadanie natomiast dobrym pomysłem są wszelkiego rodzaju koktajle ze zmiksowanych warzyw i owoców. Takie połączenia jak szpinak z pomarańczą, jabłko z natką pietruszki czy jagody z naturalnym jogurtem i spiruliną to nie tylko smaczna przekąska, ale też prosty sposób na wprowadzenie większej ilości świeżych warzyw do swojej diety. A dla tych, którzy chcieliby spróbować diety wegańskiej, ciekawym pomysłem są kotlety warzywne z kasz, strączków bądź buraków – przygotowaną masę wystarczy lekko zmielić blenderem przez kilka sekund, by stała się lepka nawet bez dodatku jajka i dzięki temu nie będzie się rozsypywać podczas smażenia. Duży wybór blenderów ręcznych i kielichowych znajdziemy m.in. na poszczególnej stronie https://sklep.ronic.pl/13-blendery, warto więc zaopatrzyć się w ten niewielki, ale wyjątkowo praktyczny sprzęt, by odkryć nowe możliwości w swojej kuchni i urozmaicić codzienny jadłospis dla siebie i swojej rodziny.