Jakiego sprzętu używa się w gastronomii?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Aranżacja kuchni gastronomicznej wymaga wykorzystania zupełnie innych sprzętów niż te stosowane w domowych kuchniach. Nic w tym dziwnego, w końcu restauracje w ciągu dnia przygotowują tyle dań, ile wiele osób gotuje u siebie w trakcie całego rok. Jakie urządzenia i meble znajdziemy na zapleczu prawdziwej restauracji?

W restauracji włoskiej, oprócz specjalnego pieca generującego bardzo wysokie temperatury, spotkamy także drewniane lub stalowe łopaty do pizzy. Dzięki takiemu urządzeniu znacznie łatwiej jest łożyć i wyciągnąć placek z rozgrzanego pieca.W zależności od profilu lokalu gastronomicznego inne, charakterystyczne akcesoria w nim znajdziemy. Jednak z pewnością w większości miejsc działających w tej branży spotkamy się z meblami kuchennymi wykonanymi ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest stosunkowo tani a jednocześnie bardzo wytrzymały na skrajne temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Poza tym stal bardzo łatwo zachować w czystości, dzięki czemu bez problemu z takimi meblami można spełnić standardy sanitarne. Coraz częściej w lokalach różnego typu wykorzystywane są też pakowarki próżniowe gastronomiczne. Jest to szczególnie przydatne urządzenie dla restauratorów, których duża część dochodów pochodzi z dań na wynos. Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze, wystarczy umieścić danie w specjalnym pojemniku plastikowym, który często jest podzielony na przegródki. Następnie przykładamy pudełko do zgrzewarki, przeciągamy specjalnym uchwytem i danie już po chwili jest doskonale zabezpieczone.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*