Najwcześniejszy znany przepis na czekoladowe krówki pojawił się w książce kucharskiej Williama Kitchinera The Cook’s Oracle wydanej w 1817 r. Ziarna kakao zostały wprowadzone do Europy przez syna Krzysztofa Kolumba, Ferdynanda, kiedy wrócił do Hiszpanii po śmierci ojca w 1506 r.
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie – https://www.chocobox.pl/. Historia czekolady sięga co najmniej trzech tysięcy lat wstecz i możliwe, że po raz pierwszy została spożyta przez Olmeków – cywilizację, która rozwinęła się w regionie wybrzeża Zatoki Meksykańskiej około 1500 roku p.n.e.
Czekolada była spożywana jako napój przez cywilizacje w całej Ameryce Środkowej, w tym Majów i Azteków. Używali oni ziaren kakao do produkcji napoju zwanego xocolatl, co oznacza „gorzką wodę”.
Hiszpańscy konkwistadorzy, którzy przybyli do Meksyku w 1519 roku, byli zaskoczeni popularnością tego napoju wśród mieszkańców. Odkryli również, że ziarna kakaowca są cennym towarem, ponieważ można je zmielić na pastę i zmieszać z wodą, aby uzyskać czekoladę – napój popularny w Hiszpanii w XVII wieku.
W 1657 roku holenderski chemik Coenraad van Houten wynalazł proszek alkaliczny, zwany proszkiem kakaowym, który po raz pierwszy umożliwił masową produkcję czekolady. W 1828 roku angielski producent Joseph Fry & Sons zaczął dodawać mleko do czekolady – tworząc czekoladę mleczną! Obecnie z czekolady tworzy się już obrazy lub produkuje np. w postaci chocobox itp.