Dieta wegetariańska w dzisiejszych czasach staje się coraz bardziej popularna. Decyzja o przejściu na wegetarianizm może być podyktowana względami etycznymi, zdrowotnymi czy smakowymi. Zmiana nawyków żywieniowych wiąże się z nauką odpowiedniego komponowania potraw bezmięsnych. Szczególnie na początku wybór wegetariańskich składników może się jednak wydać ograniczony.
Największy problem początkującym wegetarianom sprawi odkrycie nowych źródeł białka. Do tej pory dostarczanie go organizmowi było proste, każdy rodzaj mięsa jest przecież bombą proteinową. Pozyskanie białka w diecie wegetariańskiej nie jest jednak tak trudne, jak może się to wydawać. W białko bogate są fasole i rośliny strączkowe, produkty sojowe (w tym tofu) czy wegetariańskie zamienniki mięsa. Można z nich przygotować przepyszne dania na każdą okazję. Wegetarianie nie rezygnują ponadto z jaj oraz nabiału, które również stanowią doskonałe źródła białka. Przygotowywane w domu potrawy wegetariańskie po pewnym czasie mogą się jednak wydać monotonne. Warto wówczas sprawdzić menu pobliskich restauracji oraz firm cateringowych.
Znalezienie wegetariańskich potraw na mieście będzie oczywiście łatwiejsze w dużych miejscowościach. Catering dietetyczny wegetariański w Warszawie oferuje co najmniej kilka punktów kulinarnych. Gotowe potrawy możemy zamówić do domu lub do pracy. Problemem nie będzie także dieta z dowozem w Gdańsku i innych miastach wojewódzkich. Posiłki komponowane są zazwyczaj przez dietetyków, zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a przy tym wybornie smakują. Takie rozwiązanie będzie idealne nie tylko dla osób stawiających swoje pierwsze kroki w świecie roślinożerców, ale także dla starszych stażem wegetarian, których zabiegany tryb życia nie pozwala na codzienne przygotowanie pełnowartościowych potraw w domu.