Restauracja to lokal gastronomiczny serwujący klientom rozmaite dania (włoskie, meksykańskie, polskie, hinduskie, japońskie itp.). Podstawowym warunkiem jego sprawnego funkcjonowania jest wyposażenie kuchni w liczne akcesoria. Muszą one być przede wszystkim praktyczne, a dodatkowo wystarczająco wytrzymałe. Obecnie niezwykle przydatne okazują się m.in. opakowania papierowe przeznaczone stricte do dań na wynos.
Opakowania wykonane z papieru znakomicie sprawdzają się w dzisiejszych czasach, które uniemożliwiają lub mocno utrudniają normalne spożywanie posiłków przy stoliku. Z jednej strony dobrze chronią wydawane klientom potrawy, z drugiej zaś są w pełni ekologiczne, co oznacza, że rozkładają się w krótkim czasie. W żadnej profesjonalnej restauracji nie może również zabraknąć wielofunkcyjnego blendera. Nadaje się on choćby do rozdrabniania ciasta, przyrządzania pysznych zup typu krem, robienia koktajli warzywnych i owocowych czy spieniania mleka. Oto pozostałe wyjątkowo użyteczne akcesoria:
– naświetlacze do jaj,
– obieraczki do warzyw,
– pojemniki do przechowywania lodu,
– chochelki, mieszadła, łyżki cedzakowe, łopatki drewniane, tace aluminiowe,
– deski do krojenia, noże kuchenne, porcjonery, skrobaki do ryb, tłuczki do ubijania mięsa, wyciskacze.