Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Mimo, iż istnieje bardzo wiele gatunków herbaty wszystkie powstają z krzewów, które należą do rodziny kamelia. Zanim trafi ona w ręce konsumentów musi przejść długą drogę, którą zdecydowanie warto jest poznać.
Do produkcji herbaty wykorzystuje się przede wszystkim liście, a w przypadku najwyższej jakości jej rodzajów także pąki kwiatów. Są one zdecydowanie droższe, a wpływ na to ma fakt, że pąki zbierać można jedynie przez określony czas, który jest bardzo krótki. Z kolei liście w miejscach, w których panują najlepsze warunki do rozwoju krzewów, czyli w Indiach, Chinach oraz Japonii zbiera się nawet 5 razy w roku. Wszystko zależy od pogody, jaka aktualnie panuje na terenie danego kraju. Liście, z których wytwarza się białą herbatę zrywane są natomiast wiosną. Do zbierania ich wykorzystuje się specjalne maszyny, co pozwala na zebranie sporej ilości liści w krótkim czasie. W niektórych miejscach stosuje się jednak tradycyjną metodę polegającą na tym, że są one ręcznie zbierane przez miejscowe kobiety. Następnie zebrany surowiec jest odpowiednio przetwarzany. Jeśli powstać ma zielona herbata liście zaraz po zebraniu są suszone, aby nie doszło do procesu fermentacji. W przypadku herbaty matcha, są one po wysuszeniu mielone na drobny pył. Znaleźć ją można na stronie https://eherbata.pl/herbaty-30/matcha-572/. W przypadku czarnej herbaty liście poddaje się więdnięciu oraz fermentacji. Dopiero wtedy zostaje ona spakowana do odpowiednich pojemników i wyrusza w dalszą podróż.