Na całym świecie nie brakuje wielbicieli wina, którego picie jest niezwykle przyjemną czynnością. Obecnie dużym powodzeniem cieszy się zwłaszcza wino półwytrawne, wyróżniające się od wytrawnego wyraźnie większą zawartością cukru (do 18 g/l) oraz zauważalnie mniejszą cierpkością. Produkowane jest m.in. w Hiszpanii, Francji, Włoszech oraz Stanach Zjednoczonych, a dzieli się na kilka rodzajów – czerwone, różowe, musujące, białe itp. Mnóstwo wysokiej jakości win półwytrawnych można znaleźć na https://www.profilwino.pl/pl/c/Polwytrawne/67.
Wino półwytrawne to znakomita propozycja dla osób, które nie są miłośnikami cierpkiego wina wytrawnego, a jednocześnie nie przepadają za przesadzoną słodyczą win typowo słodkich. Charakteryzuje się orzeźwiającą nutą oraz stosunkowo łagodnym smakiem – i to niezależnie od koloru. Ze względu na te właściwości idealnie wręcz sprawdza się jako aperitif, który ma za zadanie wyostrzyć apetyt przed posiłkiem. Można je również z powodzeniem podawać do lekkich potraw i przekąsek stworzonych na bazie ryb, różnorodnych owoców morza (np. krewetek, krabów), a także białego mięsa (np. kurczak, indyk, perliczka, królik).
Jak by tego było mało, wspaniale komponuje się z daniami kuchni orientalnej, w tym zwłaszcza wietnamskiej i tajskiej. Poza tym pasuje do francuskich serów, wędlin, rozmaitych deserów, a nawet potraw grillowanych z wieprzowiny czy wołowiny. Dla podkreślenia smaku często dodaje się je do bigosu, gotowanego gulaszu i baranich bitek. Wina półwytrwane zróżnicowane pod względem ceny, rodzaju i kraju pochodzenia oferuje każdy internetowy i stacjonarny sklep z winem.