Gastronomia – jak powinna być wyposażona kuchnia?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Na dobrą i popularną restaurację składa się wiele elementów, takich jak wystrój pomieszczeń, obsługa, rodzaj serwowanej kuchni czy jakość produktów. Jednak jedną z najważniejszych rzeczy jest dobre wyposażenie kuchni. Od tego może zależeć sukces naszej restauracji bądź małej gastronomii. Oczywiście specjalistyczny sprzęt gastronomiczny różni się nieco od tego, co możemy znaleźć w naszej kuchni, ale czy wiemy jak powinno wyglądać takie wyposażenie?

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Pierwszą rzeczą są oczywiście meble nierdzewne, które cechują się bardzo dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne i są odporne na korozję i wysoką temperaturę. Wśród nich prym wiedzie stół gastronomiczny, na którym wykonuje się większość czynności manualnych związanych z przygotowaniem potraw. Następnie piece konwekcyjno-parowe oraz taborety gazowe, bez których nie przygotujemy posiłków, a także szafy chłodnicze i mroźne, zmywarki gastronomiczne pozwalające na dużą oszczędność wody, energii i czasu, kuchenki mikrofalowe oraz blendery ręczne (występujące co niekiedy pod nazwą „miksery zanurzeniowe”). Dobrze wyposażona kuchnia to także profesjonalne noże oraz inne podstawowe przybory gastronomiczne.

Pamiętajmy też, iż piece konwekcyjno-parowe pozwolą nam na przygotowanie każdego rodzaju potraw (gotowanie, pieczenie, grillowanie, smażenie, blanszowanie, podgrzewanie). Natomiast taborety gazowe są idealne przy zwiększonym ruchu w restauracji czy imprezie plenerowej. Ich niewielki ciężar i gabaryty pozwalają na używanie ich w każdych warunkach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*