ziaren. Nie bez powodu mówi się, że jest to kawa dla prawdziwych smakoszy, którzy potrafią docenić dobrej jakości napój. Wiele osób mylnie uważa, że nazwa espresso odnosi się do szybkości przygotowywania naparu, bowiem gorąca woda ma za zadanie szybko przepłynąć przez zmielone ziarna. Takie pojęcie jest błędne, ponieważ nazwa odnosi się do włoskiego słowa espressiwvo, co można tłumaczyć jako wyrazisty.
Najważniejszą kwestią jest wybór dobrej jakościowo kawy, warto wybrać jedną z propozycji dostępnych na https://ma-cafe.pl, gdzie każdy klient znajdzie mocną i aromatyczną odmianę. Do przygotowania porcji wystarczy 7 g mielonych ziaren. Temperatura wody, która przepływa przez kawę pod ciśnieniem 9 barów to 88-92 stopnie. Najczęściej espresso podaje się w małych filiżankach w ilości około 25 ml. Na powierzchni powinna powstać gęsta, kremowo-orzechowa pianka o intensywnym aromacie.