Jak powstaje whisky?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Whisky jako trunek ma swoje liczne grono wielbicieli, Do zwolenników tego alkoholu zalicza się spora rzesza mężczyzn. Ale lubią go również kobiety. Jeśli do szklaneczki z nim dodamy trochę coli oraz plasterek cytryny i kilka kostek lodu, to otrzymamy niezwykle smaczny napój wyskokowy. Nie każdy jednak wie, skąd się wywodzi whisky oraz jak powstaje.

Smakowita woda życia

Dobrą whisky można kupić w wielu sklepach,  takich jak pod adresem: https://www.foczkaalkohole.pl/kategoria-produktu/alkohole-smakowe/. Jej rodzimym krajem jest Irlandia. Na samym początku istnienia tego gatunku nazywano go wodą życia. Pierwotnie służył jedynie jako środek leczniczy. Z czasem whisky zaczęto produkować nie tylko w Irlandii, ale też w Szkocji. Później również inne kraje zaczęły wytwarzać ten rodzaj alkoholu. W Stanach Zjednoczonych produkuje się go z kukurydzy, pszenicy lub żyta oraz słodu jęczmiennego. Napój dojrzewa przez okres 2 lat w dębowych beczkach. Najpopularniejsze wyroby tego typu, to Jim Bean, Jack Daniel’s i Wild Turkey. Popularna „szkocka” jest wytwarzana z mieszanki zbóż i dojrzewa dłużej niż jej amerykański odpowiednik. Jej liczące się rodzaje to Ballantine’s, Grant’s i Johnnie Walker. Znane marki japońskie to Yamazaki i Nikka.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*