Nie od dziś wiadomo, że dieta jest niezwykle ważna i ma wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, lecz przede wszystkim zdrowie. Jest to szczególnie ważne w przypadku starszych osób, których jadłospis powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W jaki zatem sposób powinny się odżywiać osoby w starszym wieku? Tego dowiesz się, czytając nasz artykuł.
Wraz z upływem lat, organizm człowieka pracuje coraz wolniej. Te zmiany dotyczą także układu pokarmowego. Skutkuje to zmniejszeniem ilości wydzielanej śliny, soków trawiennych – z tego też powodu trawienie pokarmów jest trudniejsze. Zmienia się także mikroflora jelit, następuje też zwolnienie ich perystaltyki, dlatego składniki odżywcze są gorzej przyswajane. Jeżeli więc nie dostosujemy naszej diety do zmieniających się warunków, skutkować to może gorszym samopoczuciem i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Menu osób starszych powinno być starannie zaplanowane. Nieocenioną pomocą może okazać się wizyta u specjalisty, jakim jest dietetyk dla seniorów. Podczas ustalania jadłospisu uwzględni on indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki oraz weźmie pod uwagę takie kwestie jak np. brak uzębienia, cukrzyca oraz inne choroby. W menu z pewnością nie może zabraknąć przetworów zbożowych, kaszy, ryżu, makaronów i ziemniaków. Raz w tygodniu wskazane jest spożywanie gotowanego mięsa, np. drobiowego lub chudej wołowiny. Ryby, bogate w kwasy tłuszczowe powinny pojawić się na talerzu seniora co najmniej dwa razy w tygodniu.