Nasiona sezamu to nasiona kwitnącej rośliny z rodzaju Sesamum, która pochodzi z Afryki. Rosną w strąkach lub „bułkach” i są zbierane do jedzenia jako przekąska lub używane jako składnik w kuchni. Nasiona sezamu można znaleźć na większości półek sklepów spożywczych w pobliżu przypraw i ziół.
Nasiona sezamu są wykorzystywane w wielu rodzajach słodyczy, w tym:
Ciasto wykonane z warstwami ciasta filo wypełnionymi posiekanymi orzechami i słodzone syropem lub miodem. Baklawa jest powszechna w krajach Bliskiego Wschodu, ale pojawia się również w innych częściach Azji, Europy i Ameryki Północnej. Często posypuje się ją cukrem pudrem lub nasionami sezamu. Baklawa jest również używana do produkcji lodów baklawa, które są popularną przekąską w okresie letnim.
Słodki wyrób z pasty z nasion sezamu i syropu cukrowego, którym polewa się pokruszone ziarna sezamu lub pistacje; jest popularny na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Chałwa występuje w wielu różnych smakach, takich jak czekoladowy i kokosowy. Często jest spożywany z jogurtem i miodem jako deser.
Smarowidło wykonane z mielonych orzechów laskowych, kakao w proszku i oleju roślinnego, które zazwyczaj spożywa się na śniadanie na tostach. Stosuje się go również jako nadzienie do ciast i tortów.
Sezam połączony z miodem ukształtowany w formę batonika i jest popularny na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Może być spożywany jako cukierek lub używany do produkcji chałwy rodzaju deseru.
Chcąc spróbować świetnych słodyczy z sezamu warto zajrzeć na stronę https://www.unitop.com.pl/, która oferuję świetnej jakości sezamki i chałwy.