Grillowanie to doskonały pomysł spędzenia wolnego weekendu ze znajomymi lub z rodziną. Impreza na świeżym powietrzu nie wymaga zbytniego nakładu czasu. Posiłki z grilla to sposób na oszczędność czasu. Przed sezonem wiosennym warto poszukać grilla, który sprawdzi się na imprezach w plenerze.
Wybór jest bardzo duży i powinien być dobrze przemyślany. Dostępne są grille gazowe oraz tradycyjne, na węgiel lub brykiet drzewny. Gazowe grille Broil King wymagają podłączenia butli z gazem, są pokaźnych rozmiarów i świetnie sprawdzą się na przyjęciach dla dużej ilości osób. Tradycyjne grille mają różne rozmiary, mogą być większe lub mniejsze. Zazwyczaj są kompaktowe i można je złożyć po sezonie. Gazowe grille są dobrym rozwiązaniem na taras, spalanie gazu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu, jest ekologiczne. Grille posiadają pokrywy, przez co zapach potraw nie jest uciążliwy, a czas pieczenia jest krótszy. Można regulować temperaturę, co nie jest możliwe w przypadku klasycznych grilli. W niektórych produktach można z łatwością przyrządzić nietuzinkowe potrawy, takie jak pizza lub kurczaka. Dostępne są też modele, które posiadają wbudowaną wędzarnię, dlatego udaje przyrządzać wędzone ryby i mięsa.