Żadna kuchnia nie może obejść się bez kilku rodzajów noży. Różnią się one od siebie przede wszystkim wielkością oraz długością ostrza, dzięki czemu sprawdzają się w innego rodzaju czynnościach. Warto poznać najważniejsze rodzaje noży i dowiedzieć się, do czego one służą.
Zdecydowanie najbardziej uniwersalnym modelem jest nóż szefa kuchni. Posiada on duże i lekko wyprofilowane ostrze. Sprawdzi się do krojenia, szatkowania czy siekania różnego rodzaju potraw. Jest niezastąpiony zarówno podczas przyrządzania mięs, ryb, a także do krojenia warzyw czy serów. Warto w swojej kuchni posiadać również specjalny nóż do chleba. Jego ostrze zakończone jest ząbkami, które zdecydowanie ułatwiają równe pokrojenie pieczywa. Do obierania warzyw niezastąpiony jest z kolei niewielki nożyk z krótkim ostrzem. Aby idealnie pokroić wędlinę oraz sery warto sięgnąć po model o długim ostrzu, które doskonale poradzi sobie także z filetowaniem mięsa. Występuje on najczęściej w wariancie gładkim lub nieco ząbkowanym. Koniecznie trzeba także zaopatrzyć się w ostrzałkę, ponieważ nawet najlepsze profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy wymagają regularnego ostrzenia, dzięki czemu będą zawsze gotowe do pracy.