Pochodzenie kakao znajduje się w amazońskich lasach deszczowych. Zostało ono po raz pierwszy odkryte przez Olmeków (cywilizacja prekolumbijska) około 3000 lat temu.
Ziarna kakaowca były zbierane i wymieniane na inne towary, takie jak kukurydza i fasola. Olmekowie używali również ziaren kakaowca jako pieniędzy, ponieważ były one tak cenne.
Kiedy Krzysztof Kolumb przybył do obu Ameryk w 1492 roku, zauważył, że tubylcy mieli dziwny napój zrobiony z ziaren kakaowca https://pluskakao.pl/przepis-na-kakao-ceremonialne/. Przywiózł trochę do Hiszpanii i stał się on popularny jako gorący napój.
Dopiero w 1828 roku ludzie zdali sobie sprawę, jak dobre jest kakao dla zdrowia! Kakao zostało zmieszane z cukrem, wanilią i cynamonem, aby zrobić gorącą czekoladę. Stała się ona popularna w całej Europie i ostatecznie rozprzestrzeniła się na cały świat!
Ukochana przez wielu czekolada to pokarm, który powstaje właśnie z nasion tropikalnej rośliny Theobroma cacao, która tak cenna była dla ludu Olmeków. Zakłada się, że czekolada produkowana była już od tysięcy lat, jednak w innej formie niż ta, którą znamy dziś. Po raz pierwszy została opracowana przez wspomniany lud nowego świata na terenie dzisiejszego Meksyku około 1000 lat przed naszą erą.
Obecnie nasiona kakaowca są fermentowane, suszone i palone, aby uzyskać likier kakaowy. Jest on następnie mielony na proszek kakaowy. Proszek miesza się z cukrem i innymi składnikami w celu wytworzenia produktów czekoladowych.