Bimber, to po prostu alkohol wyrabiany w domu. Wbrew pozorom nie jest go trudno zrobić. Nie potrzeba również do tego specjalnych umiejętności. Trzeba tylko zaopatrzyć się w ogólnodostępne składniki spożywcze, kilka dużych garnków, szybkowar i rurki, najlepiej miedziane. Rurki powinny mieć średnicę od dwóch do trzech centymetrów. Wszystko trzeba wykonywać bardzo starannie. Ważne jest, aby zaprawka do bimbru nie osiągnęła podczas podgrzewania zbyt wysokiej temperatury. Zbyt niska również sprawi, że bimber nam nie wyjdzie taki, jaki powinien.
Składniki niezbędne do wyprodukowania bimbru:
3,7 kg mąki kukurydzianej;
5,7 dag drożdży;
126 litrów wody;
15 kg cukru;
węgiel drzewny.
W pierwszej kolejności w dużym garnku należy zagotować wodę. Zagotowaną wodę dodajemy do mąki kukurydzianej. Taka mieszanka to zaprawa do bimbru. Zaprawę trzeba schłodzić do takiej temperatury, aby była ciepła. Do ciepłej zaprawy dodajemy cukier i drożdże. Pozostawiamy to na 4 do 5 dni do wyrośnięcia. Kiedy nie widać już pęcherzyków powietrza, zaprawka do bimbru jest gotowa.
Gotową zaprawkę podgrzewamy ostrożnie w szybkowarze do temperatury około 65 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, aby pokrywka szybkowaru była dobrze uszczelniona. W przeciwnym wypadku na zewnątrz będą się wydobywały opary, które mogą doprowadzić do nudności osoby przebywające w tym samym pomieszczeniu.
Teraz czas na użycie miedzianych rurek. Muszą one przechodzić przez pojemnik z zimną wodą. Dzięki temu opary wydobywające się z szybkowaru skraplają się tworząc właśnie bimber. Tak skroploną ciecz należy przefiltrować przez węgiel drzewny. Dzięki temu bimber będzie nadawał się do spożycia.
Artykuł napisany we współpracy z Alkohole Domowe, gdzie kupisz wszystkie akcesoria potrzebne do produkcji domowych alkoholi.
Sprawdź najlepszą ofertę: butelki do nalewek.