Jakie właściwości ma ostropest mielony?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Produkty naturalne są często bardzo pomocne podczas leczenia różnych schorzeń. Jeżeli uda nam się poznać ich właściwości, niejedna dolegliwość może być znacznie łatwiejsza w eliminacji. Wiele produktów włączonych do codziennej diety może mieć także działanie profilaktyczne, wpływać korzystnie na działanie procesów fizjologicznych.

Ostropest plamisty w medycynie naturalnej

Wiele osób uskarża się na problemy związane z pracą układu trawienia oraz nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby. Ostropest plamisty może być w takiej sytuacji bardzo pomocy ze względu na kilka cennych właściwości. Ta korzystna dla naszego organizmu roślina działa przeciwzapalnie i odtruwająco. Kluczową substancją, którą zawiera ostropest jest sylimaryna, która ma również korzystne działanie dla regeneracji wątroby. Pozostałe substancje czynne – m.in. kwasy organiczne oraz fitosterole wpływają na obniżenie cholesterolu oraz wspomagają procesy trawienia.

Warto też wspomnieć o witaminach C i K, a także o solach mineralnych. Te odżywcze ziarna można bez problemu zakupić w kilku formach. Najbardziej wygodny w spożywaniu wydaje się być ostropest mielony, ponieważ można go od razu dodawać do przyrządzanych dań – np. do makaronów, sałatek czy grillowanych warzyw. Można też go przygotować w postaci naparu a nawet nalewki.

W wielu sklepach ekologicznych oraz w działach ze zdrową żywnością dostępny jest też ostropest w całych ziarnach lub tłoczony na zimno olej. Dzięki temu każdy może wybrać najodpowiedniejszy wariant dla swoich dietetycznych potrzeb. Różne produkty z ostropestu można dostać na https://olejarnia-gaja.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*